Κωνσταντινούπολη, η Βασιλεύουσα Πόλη

Κωνσταντινούπολη, η Βασιλεύουσα Πόλη

Στην καλύτερη, γεωγραφικά και στρατηγικά, θέση της Ανατολικής Μεσογείου, ο γενάρχης των Μεγαρέων Βύζαντας ίδρυσε, με θαυμαστό τρόπο το 667 π.Χ., μια νέα πόλη, που, προς τιμήν του, ονομάστηκε Βυζάντιο.

(Σχέδιο του Ιππόδρομου)

Το 330μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος, αναγνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα της τοποθεσίας, την έκανε νέα πρωτεύουσα του Ρωμαϊκού κράτους του και την ονόμασε Κωνσταντινούπολη (Κωνσταντίνου Πόλη).

(Κωνσταντινούπολη 1870-1880. Φωτογραφίες Guillaume Berggren Institut d’ Archéologie Classique de Strasbourg)

Η ονομασία Κωνσταντινούπολη(επισήμως Konstantiniyye) παρέμεινε μέχρι τις 28 Μαρτίου του 1930, όταν οι Τούρκοι την μετονόμασαν σε Ιστάνμπουλ (Εις την Πόλιν) ή η πόλη του Ισλάμ, Ισλαμπούλ, σύμφωνα με ορισμένους Τούρκους.

Άλλες ονομασίες, που κατά καιρούς της δόθηκαν είναι «Νέα Ρώμη», «Βασιλεύουσα», «Βασιλίς των πόλεων», «Μεγαλόπολις», «Επτάλοφος» και «Ανθούσα».

(Κωνσταντινούπολη το 1559 (Μελχιώρ Λορκ))

Ο πορθμός του Βοσπόρου χωρίζει την Ευρώπη από την Ασία, κάνοντας την Κωνσταντινούπολη να βρίσκεται σε δύο ηπείρους.

(Κωνσταντινούπολη Κεράτιος Κόλπος, Βόσπορος)

Ο Βόσπορος από τα βόρεια και ο Ελλήσποντος από τα νότια δημιουργούν την Προποντίδα (Θάλασσα του Μαρμαρά).

(Δαρδανέλια το 1750 (Abraham Du Bois))

Η φύση δημιούργησε στα στενά του Βοσπόρου (Βους Πόρος, δηλ. πέρασμα του βοδιού) ένα ασφαλές λιμάνι, τον Κεράτιο κόλπο (Χρυσόν Κέρας, επειδή μοιάζει με κέρατο ελαφιού).

( Η Αγια-Σοφιά δίχως μιναρέδες)

Στα γαλήνια νερά της Προποντίδας βρίσκουν καταφύγιο πλήθος ψαριών και οι αλιείς ψαρεύουν τόνους από αυτά, ιδιαίτερα παλαμίδες και σκουμπριά.

Το περιβάλλον γύρω από την Πόλη είναι υπέροχο. Η γη δίνει στους κατοίκους της δημητριακά, αμπέλια, καρπούζια, καρποφόρα δέντρα και πλήθος λουλουδιών.

(Αγια-Σοφιά)

Στην Πόλη, οι Έλληνες δημιούργησαν σπουδαίο πολιτισμό και άφησαν τα ανεξίτηλα σημάδια τους.

(Ο ναός της Αγίας Ειρήνης)

Πολλοί αγάπησαν τη Κωνσταντινούπολη αλλά και πολλοί τη φθόνησαν! Όποιος κατείχε τα στενά του Βοσπόρου είχε και το κλειδί για την είσοδό του βόρεια στον Εύξεινο Πόντο, και νοτιοδυτικά στην Προποντίδα, το Αιγαίο πέλαγος και κατά συνέπεια στη Μεσόγειο θάλασσα.

(Κωνσταντινούπολη θέα)

Ως πρωτεύουσα αυτοκρατοριών δέχτηκε επηρεασμούς από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες.

(Κωνσταντινούπολη 1870-1880. Κωνσταντινούπολη 1870-1880. Φωτογραφίες Guillaume Berggren Institut d’ Archéologie Classique de Strasbourg)

Ιδιαίτερα επηρεάστηκε από το Ρωμαίικο στοιχείο, που άνθισε και κάρπισε στην Πόλη, τη μοναδική Πόλη στον κόσμο που γράφεται με κεφαλαίο Π.

(Η Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο)

Σημαντικότατα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία, όπως η Μεγάλη Εκκλησία της Αγίας Σοφίας, την κοσμούν και θα την κοσμούν ως Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

(ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΣΧΟΛΗ)